Wednesday, May 28, 2008

Suspension Trauma - Intoleranta Ortostatica

Citind articolul: "Atarnand in coarda" scris de dl.Dinu Mititeanu, si la care faceam referinta in postul anterior, am vazut ca au existat cazuri de moarte in urma atarnarii in coarda atunci cand persoana respectiva nu avea ham ci doar vesta. Ei bine in urma unei documentari am constatat ca realitatea este urmatoarea:

Chiar daca persoana care ajunge in situatia de a atarna in coarda are ham dar este nevoita sa stea nemiscata o perioada mai lunga din diverse motive (oboseala accentuata, este accidentata ori inconstienta), este susceptibila de moarte in foarte scurt timp.

Fenomenul este unul normal si este denumit in engleza Suspension Trauma sau mai corect Intoleranta Ortostatica deoarece nu este o trauma propriu-zisa.
Acest fenomen ne intereseaza in mod deosebit pe noi alpinistii deoarece putem ajunge in situatia de a sta atarnati in coarda.

Care este explicatia?
Functionarea organismului uman nu se impaca cu statul nemiscat in pozitie verticala, deoarece sangele se acumuleaza in zona jumatatii inferioare, si datorita gravitatii nu se mai poate intoarce la inima. Dar prin miscare, se activeaza un mecanism de pompare prin care muschii preseaza venele si datorita valvelor din acestea sangele este readus la inima. In momentul cand starea de nemiscare persista mai mult de 10-15 minute se poate produce lesinul care este un mecanism de aparare, corpul cazand la orizontala si permitand astfel sangelui sa se reintoarca la inima. Daca nu are loc caderea, deci daca de ex. corpul atarna in continuare in pozitia verticala atunci, in foarte scurt timp, creierul nu mai primeste sangele necesar si organismul moare.
Atentie! Daca persoana a stat deja mult timp in aceasta pozitie, este contraindicat sa fie readusa brusc la orizontala, deoarece se poate produce un soc la nivelul inimii si altor organe cand sangele revine deodata in debit prea mare si incarcat de toxine.

Cum se previne?
Cel mai bun mod de prevenire este evitarea situatiilor de stat atarnat in coarda un timp mai indelungat.
Daca totusi nu avem de ales, prima solutie este sa incercam sa ridicam la fiecare cateva minute picioarele din genunchi ca si cum am sta pe scaun.
O solutie mai riscanta este sa miscam continuu muschii de la picioare dar aceasta conduce in acelasi timp la un aflux mai mare de sange in picioare.
O persoana aflata intr-o astfel de situatie nu trebuie lasata singura ci trebuie cat mai repede cu putinta eliberata din pozitia respectiva si apoi, daca a stat mai mult de 10-20 minute, trebuie mentinuta intr-o pozitie sezanda cu spatele drept cam 30 minute.

Ceea ce am prezentat este doar o scurta sinteza si va invit sa cititi in detaliu despre subiectul acesta pe linkul urmator: http://www.suspensiontrauma.info
Atentie! Daca veti aplicata in practica doar ceea ce am scris mai sus fara sa va documentati suplimentar NU ma veti putea considera raspunzator de rezultatele pe care le veti obtine.

De aceea este recomandat pentru fiecare alpinist sa poarte la ham cate 2 bucle Prusik, si bineinteles sa stie sa le foloseasca, pentru a putea sa iasa singur din situatia de atarnare in coarda.
Detalii despre modul de folosire a buclelor Prusik voi da intr-un mesaj viitor.

No comments: