Wednesday, June 15, 2011

Traseul The Lizard - Cheile Bicazului

Pentru cei interesati m-am gandit sa dau cateva detalii despre traseul The Lizard din zona Santinelei de la gatul iadului, Bicaz.
Este un traseu amenajat in 2007, de catre Radu Tudorachi (Mishu) impreuna cu alt catarator din Iasi. Are 7 lungimi de coarda si este amenajat cu spituri iar regruparile sunt comode si solide.
Este comparabil la dificultate cu traseul Santinela de la Gatul Iadului poate mai dificil. Ar fi un 6A (ED-/ED) cu pasi liber impusi in jurul gradului 7/7+ si artificial A1. Lungimile a 2-a si a 5-a sunt scurte de aproximativ 25m si sunt comune cu traseul Armata iar restul lungimilor sunt intre 35m si 45m. Lungimea a 4-a este comuna cu traseul Santinela si este cea mai lunga. Cele mai frumoase pasaje dupa mine sunt in lungimile 1, 3, 6 si 7. Ultimele doua sunt amenajate mai sportiv, cu distante ceva mai mari intre spituri si cu pasi de liber mai exigenti.
Am avut ocazia sa-l parcurg imediat dupa ce a fost terminat impreuna cu Catalin Cretu, la recomandarea unuia dintre autori. Atunci am gresit finalul, ratand o cotitura brusca spre stanga a traseului in lungimea a 6-a si am iesit prin traseul Armata. Anul urmator l-am mai parcurs de doua ori impreuna cu Vali Chiriac, prima data in februarie si apoi in iulie cand am parcurs in aceeasi zi Santinela si The Lizard.
In concluzie este un traseu dificil dar sigur si e recomandat acelora care vor sa mai urce si altceva decat vechile trasee clasice din Bicaz.
Mai jos am incercat o schita pe o fotografie facuta de Romeo Fazekas si preluata de pe jurnalul Silviei Murgescu (sper sa nu se supere).

Culori: galben - The Lizard, rosu - Santinela, magenta - Armata. Click pe poza pentru o imagine marita.

1 comment:

Pall Endre said...

Mersi mult pt schita