Monday, July 23, 2007

Cu Daria pe Ceahlau

Mai daunazi, pe 15 iulie, ma intorceam din Bicaz dupa ce catarasem sambata, cu Catalin, traseul Creasta Marilor Iubiri din Sugau si apoi dumineca, cu Ionut, traseul Pintenul lui Catalin din Surduc si ma tot gandeam la ce-mi spusese Clau nu demult: "Cu tata alpinist si Daria nu a vazut inca muntele..." si mare dreptate avea. Asa ca m-am hotarat sa fac o iesire cu Daria, la munte in Ceahlau.

Am ajuns in Durau sambata dupa-amiaza, pe la 15, si dupa ce ne-am cautat un culcus, (gasit cu greu dealtfel la hotel Pelerinul caci in rest totul era ocupat) am pornit pe la 16:30 intr-o incursiune spre cascada Duruitoarea, pe marcaj cruce rosie, prin padure, destul de lejer.

Bineinteles ca Daria obosea cam repede (seamana cu maica-sa) si trebuia s-o iau in spate sau mai bine zis calare pe umeri. Cand pe sus, cand pe jos, am ajuns in aprox. 2 ore la cascada unde ne-am pozat si am facut un scurt popas.

Eu nu mai fusesem niciodata in aceasta zona a Ceahlaului asa ca am savurat peisajul cu pofta. Dupa mai bine de 1 ora ne-am intors in Durau si am cautat un loc unde sa mancam. Am comandat o masa destul de copioasa (eu ciorbita de pui cu smantana si gratar din piept de pui cu cartofi prajiti iar pt.Daria omleta dubla cu cascaval si 2 cremvursti) si bineinteles 1 bere pt.mine si un suc pt.Daria iar apoi, dupa masa, am urcat sa facem un dus si repede la somn caci eram destul de obositi, mai ales eu.
A doua zi ne-am trezit destul de greu, spre ora 9 si dupa ce ne-am facut bagajul am predat camera si am pornit din nou spre munte. Tinta noastra era de asta data cabana Fantanele, si daca timpul ne permitea, vf.Toaca. Bineinteles ca Daria se invatase cu narav si nici una nici doua o dureau picioarele si ... sus pe cal ("Tati, tu esti calul meu", asa-mi zicea scumpa de ea) si cam intr-o ora am ajuns la cabana, pe traseul marcat cu banda rosie. Acolo multa lume, am mancat eu o mamaliga cu branza si un ceai iar Daria un cremvursti cu cartofi prajiti, dupa care ne-am odihnit putin pe iarba la umbra si in jur de ora 13 am pornit usurel spre platou.

Traseul nici prea greu nici prea usor (cu Daria mai mult in spate) dar frumos, in special dupa iesirea pe creasta, de unde privelistea ni se aseza la picioare. Cred ca Dariei ii placea totul, dar atata vreme cat nu trebuia sa faca efort prea mare. Cu "putin efort" am urcat pe langa scarile (acum in paragina) ce duceau spre vf.Toaca (1900m) si de unde eram mai sus decat totul in jurul nostru (inclusiv decat stanca Panaghia cea semeata).

Nu am savurat prea mult peisajul deosebit caci imi faceam probleme pt. coborarea destul de problematica cu Daria in brate (si are aproape 20kg.), dar totul a fost bine pana la sfarsit. Cand am iesit la drum lejer, am cules un buchetel de flori pt. Clau si i-am facut impreuna cu Daria o dedicatie pe film. Apoi dupa putin coboras, Daria mi-a adormit in brate si am coborat pana la cabana, cu un efort suplimentar pentru a nu o deranja din somn. Acolo s-a trezit si dupa ce ne-am odihnit putin si ne-am improspatat cu apa rece de izvor am continuat coborarea spre Durau unde am ajuns pe la 18. Ne-am suit in masina si directia spre Iasi unde ne astepta mami. Daria a cam dormit tot drumul ceea ce a fost mai bine ca s-a refacut dupa oboseala acumulata. A fost si asta un fel de antrenament pt. mine si chiar am reusit sa dau jos aprox. 4 kg. Cam asta a fost prima noastra, si a ei, iesire la munte, unde cred totusi ca i-a placut... Ia s-o intrebati si pe ea sa vedem ce spune!

No comments: