Tuesday, August 21, 2007

Locuri mult visate: Portita Caraimanului

De mult imi faceam planuri sa ajung la locul numit Portita Caraimanului, loc "de vis", umblat rar, doar de catre cei care au curajul sa se incumete pe braul nemarcat dar spectaculos. Portita este o deschidere naturala in stanca, prin care se trece de pe un versant al muntelui Caraiman pe altul. Am mai avut o incercare de a ajunge la Portita dar pornind din partia Kalinderu, pe atunci neamenajata, tot pe o poteca nemarcata, dar m-am intors dintr-un punct de unde nu mai gaseam continuarea traseului. Intrarea in braul portitei se face cam din dreptul bazei cascadei Caraiman (acum doar un firicel subtire de apa) pe o poteca destul de slaba, spre stanga pe coasta muntelui.
Braul Portitei
Poteca merge relativ pe curba de nivel, in usoara urcare, si trece mai multe vai abrupte, dar nu pune mari probleme fiind destul de buna. Dupa vreo 40 min. am ajuns la Portita.
Portita Caraimanului
Am trecut prin ea, aplecat, si parca am intrat intr-o alta lume.
Prin Portita
Locuri cu peisaje superbe, unde nu te mai saturi de privit si pozat. Dupa inca vreo cateva minute am mai traversat prin jnepeni densi spre coltul de unde se deschide o panorama unica spre creasta Picaturii. Am pozat-o si am constatat ca erau niste alpinisti ce coborau in rapel varful Strungii Mari.
Varful si Creasta Picaturii
Dupa intoarcere am aflat ca era printre ei si veteranul domn Dinu Mititeanu. Mi-ar fi placut sa continui braul ce traverseaza toata fata Caraimanului pana in cresta Picaturii si poate chiar pana in valea Alba (exista descrisa aceasta traversare intr-un articol din fosta revista Muntii Carpati) dar timpul nu-mi permitea asa ceva si oricum eram f.multumit si cu aceasta incursiune neplanificata dar minunata.
Intoarcerea in Valea Jepilor a fost mult mai rapida, nemaifiind nevoie de orientare. In total, dus-intors am facut 1 ora si 15 minute. Poate voi face candva si creasta Picaturii, poate chiar cu domnul Dinu Mititeanu. Eu oricum sper de mult sa facem o iesire impreuna si poate se va materializa candva.

No comments: