Saturday, May 10, 2008

Despre Everest

Pentru ca zilele acestea sunt romani in expeditii care incearca sa urce varful, m-am gandit sa scriu cateva lucruri despre Everest.
Acest varf a fost descoperit in 1852 prin eforturile lui Sir George Everest, pe atunci comandantul ehipei de cercetari geografice din India Britanica. A fost inregistrat initial cu numele Peak XV si apoi numit oficial Everest in 1865, dupa numele descoperitorului sau, cand s-a recunoscut a fi cel mai inalt varf. Bineinteles varful era cunoscut in Tibet sub numele de Chomolungma ("Zeita Mama a Pamantului"), in China a fost numit Qomolangma iar in Nepal a fost denumit Sagarmatha ("Fruntea Cerului") in 1956.
Everestul este, dupa cum bine stim cu totii, cel mai inalt vf. de pe glob cu cei 8850 m ai sai. Apropos, inaltimea varfului variaza in timp din cauza faptului ca masivul Himalaya (in sanscrita hima=zapada si alaya=casa) este relativ tanar si sufera miscari continue de ridicare. De exemplu inaltimea Everestului masurata in 1852, pe vremea cat era cunoscut drept Peak XV, era de 8840 m apoi, cand a fost masurat din nou in 1954, era de 8848 m iar in noiembrie 1999, cand a fost masurat de catre National Geographical Society, cu ajutorul aparaturii moderne si satelitilor, s-au inregistrat 8850 m.
Varful este situat chiar pe granita dintre Nepal (spre sud) si Tibet (spre nord) si face parte din sub-sistemul muntos Khumbu, din regiunea muntoasa Mahalangur la randul ei din zona muntoasa Himalaya Centrala.
Everestul a fost urcat pentru prima data in 29 mai 1953 de catre Sir Edmund Hillary (decedat anul acesta) si Sherpa Tensing Norgay pe traseul prin Saua Sudica.

Edmund Hillary la Everest Golden Jubilee
Multa vreme a ramas un mister cine din cei doi a fost totusi primul care a pasit pe Everest, iar dupa multi ani Tensing Norgay a recunoscut ca Hillary a fost primul si el a urmat la doar cativa pasi dar in momentele acelea nu se gandeau cine ar fi primul si cine nu.
Prima femeie care a urcat varful a fost japoneza Junko Tabei in 1975.

Junko Tabei la Everest Golden Jubilee
Primul alpinist care a urcat Everestul fara oxigen suplimentar si apoi l-a urcat si solo a fost Reinhold Messner, fiind deasemenea si primul alpinist care a reusit urcarea tuturor celor 14 varfuri de peste 8000 m.

Reinhold Messner la Everest Golden Jubilee
Pana anul trecut au ajuns pe vf.Everest aproximativ 2000 de persoane, inclusiv un japonez de 71 ani, un alpinist cu un picior artificial si chiar si un baiat de 15 ani. Din acest total, peste 500 au urcat varful numai in 2007. Dintre toti acestia, multi au urcat varful chiar de mai multe ori. Recordul de urcari pe Everest apartine lui Appa Sherpa cu 17 reusite. Si americanul de origine romana Gheorghe Dijmarescu se poate mandri cu un numar record de 9 urcari pe vf.Everest, iar anul acesta incearca din nou. Dar in incercarea lor de a cuceri varful au si murit deja peste 200 persoane.
Pentru alpinisti este cred cel mai scump varf, expeditiile cu regim all-inclusive pana pe varf costand (in anul 2003) in jur de 15000 $ pe partea nordica tibetana si in jur de 25000$ pe partea sudica nepaleza.
In mai 2003 cand s-au implinit 50 de ani de la prima urcare a varfului, s-au organizat in Kathmandu, capitala Nepalului, festivitatile Jubileului de Aur al Everestului, la care am avut onoarea sa particip si eu. Chiar inaintea acestor evenimente am facut parte din echipa romaneasca a expeditiei de urcare in premiera a varfului "virgin" Macchermo-Pharilapcha (6017 m) din regiunea Solukhumbu. Ticu Lacatusu impreuna cu Viorel Amzaroiu au reusit atunci sa deschida un traseu in premiera pe fata sudica a varfului fara corzi fixe si fara ajutor suplimentar. Eu, din cauza aclimatizarii insuficiente, am putut doar sa le tin pumnii din tabara de baza avansata instalata la aproximativ 5200 m. Din aceasta tabara, am reusit macar sa vad Everestul stralucind atat la apus cat si la rasarit de la nu mai mult de 20km. Cand l-am vazut prima data aveam impresia ca-l cunosc de o viata...

Poza mea cu Everestul in ultimele raze de soare
Acea expeditie a fost totusi o experienta deosebita pe care nu o voi uita niciodata. Oricum Everestul nu este pentru mine un varf pe care sa-mi doresc sa-l urc, desi inainte de a sti ca voi merge in acea expeditie, imi pusesem asa, ca o dorinta, sa reusesc sa ajung pana la 40 de ani pe un varf de peste 8000 m. Vom vedea ce-mi mai rezerva viitorul...apropiat.

Despre Everest s-au facut pana acum multe filme iar pe 13 Mai se va lansa un nou film documentar: "Storm Over Everest" realizat de catre David Breashears.


Ce am gasit interesant legat de prezentarea acestui film, de pe site-ul revistei Climbing, a fost o definitie simpla dar extraordinara a caracterului: "Caracterul este dat de ceea ce faci atunci cand nu te vede nimeni". Ei, nu-i asa ca e geniala?

4 comments:

catalin cretu said...

pina la 40 de ani ziceai? curaj, ma, vlad, ca ceva timp mai este...

Ioana said...

Salut, Vlad si Cata!

Despre caracter ar fi multe de spus, mai mult decat despre optmiari chiar. Oricum, iti doresc sa ajungi pe Aconcagua, ca stiu ca visezi la asta de mult timp...

Ioana

Unknown said...

Mersi - datorita tie am aflat de acest documentar. Tocmai citesc cartea lui Jon Krakauer despre acea tragedie din 96.
Am gasit documentarul pe
www.demonoid.com

Daca vrea cineva filmul sa-mi dea un semn

Vladimir I.Condratov said...

Ia fiti atenti.
In timp ce noi stam ... am aflat ca Apa Sherpa a urcat in 22 Mai a 18-a oara pe Everest.
La mai multe!