Acest varf a fost descoperit in 1852 prin eforturile lui Sir George Everest, pe atunci comandantul ehipei de cercetari geografice din India Britanica. A fost inregistrat initial cu numele Peak XV si apoi numit oficial Everest in 1865, dupa numele descoperitorului sau, cand s-a recunoscut a fi cel mai inalt varf. Bineinteles varful era cunoscut in Tibet sub numele de Chomolungma ("Zeita Mama a Pamantului"), in China a fost numit Qomolangma iar in Nepal a fost denumit Sagarmatha ("Fruntea Cerului") in 1956.
Everestul este, dupa cum bine stim cu totii, cel mai inalt vf. de pe glob cu cei 8850 m ai sai. Apropos, inaltimea varfului variaza in timp din cauza faptului ca masivul Himalaya (in sanscrita hima=zapada si alaya=casa) este relativ tanar si sufera miscari continue de ridicare. De exemplu inaltimea Everestului masurata in 1852, pe vremea cat era cunoscut drept Peak XV, era de 8840 m apoi, cand a fost masurat din nou in 1954, era de 8848 m iar in noiembrie 1999, cand a fost masurat de catre National Geographical Society, cu ajutorul aparaturii moderne si satelitilor, s-au inregistrat 8850 m.
Varful este situat chiar pe granita dintre Nepal (spre sud) si Tibet (spre nord) si face parte din sub-sistemul muntos Khumbu, din regiunea muntoasa Mahalangur la randul ei din zona muntoasa Himalaya Centrala.
Everestul a fost urcat pentru prima data in 29 mai 1953 de catre Sir Edmund Hillary (decedat anul acesta) si Sherpa Tensing Norgay pe traseul prin Saua Sudica.
Edmund Hillary la Everest Golden Jubilee
Prima femeie care a urcat varful a fost japoneza Junko Tabei in 1975.
Junko Tabei la Everest Golden Jubilee
Reinhold Messner la Everest Golden Jubilee
Pentru alpinisti este cred cel mai scump varf, expeditiile cu regim all-inclusive pana pe varf costand (in anul 2003) in jur de 15000 $ pe partea nordica tibetana si in jur de 25000$ pe partea sudica nepaleza.
In mai 2003 cand s-au implinit 50 de ani de la prima urcare a varfului, s-au organizat in Kathmandu, capitala Nepalului, festivitatile Jubileului de Aur al Everestului, la care am avut onoarea sa particip si eu. Chiar inaintea acestor evenimente am facut parte din echipa romaneasca a expeditiei de urcare in premiera a varfului "virgin" Macchermo-Pharilapcha (6017 m) din regiunea Solukhumbu. Ticu Lacatusu impreuna cu Viorel Amzaroiu au reusit atunci sa deschida un traseu in premiera pe fata sudica a varfului fara corzi fixe si fara ajutor suplimentar. Eu, din cauza aclimatizarii insuficiente, am putut doar sa le tin pumnii din tabara de baza avansata instalata la aproximativ 5200 m. Din aceasta tabara, am reusit macar sa vad Everestul stralucind atat la apus cat si la rasarit de la nu mai mult de 20km. Cand l-am vazut prima data aveam impresia ca-l cunosc de o viata...
Poza mea cu Everestul in ultimele raze de soare
Despre Everest s-au facut pana acum multe filme iar pe 13 Mai se va lansa un nou film documentar: "Storm Over Everest" realizat de catre David Breashears.
Ce am gasit interesant legat de prezentarea acestui film, de pe site-ul revistei Climbing, a fost o definitie simpla dar extraordinara a caracterului: "Caracterul este dat de ceea ce faci atunci cand nu te vede nimeni". Ei, nu-i asa ca e geniala?
4 comments:
pina la 40 de ani ziceai? curaj, ma, vlad, ca ceva timp mai este...
Salut, Vlad si Cata!
Despre caracter ar fi multe de spus, mai mult decat despre optmiari chiar. Oricum, iti doresc sa ajungi pe Aconcagua, ca stiu ca visezi la asta de mult timp...
Ioana
Mersi - datorita tie am aflat de acest documentar. Tocmai citesc cartea lui Jon Krakauer despre acea tragedie din 96.
Am gasit documentarul pe
www.demonoid.com
Daca vrea cineva filmul sa-mi dea un semn
Ia fiti atenti.
In timp ce noi stam ... am aflat ca Apa Sherpa a urcat in 22 Mai a 18-a oara pe Everest.
La mai multe!
Post a Comment