Friday, August 20, 2010

Parisul, "Tara viselor", vazuta prin ochi de copil

Despre Paris s-au scris si s-au spus foarte multe dar din perspectiva unui ochi de copil lucrurile sunt simple: un loc minunat cu multe locuri interesante si un taram de vis. Claudia visa de demult sa ajunga la Paris iar acest vis i l-a imprumutat si Dariei. "Tara viselor" cum ii spunea ea a devenit in sfarsit reala.
In perioada 19-23 iunie am avut ocazia sa fac o scurta vizita cu avionul la Paris impreuna cu familia. Atat Daria cat si Claudia au fost foarte incantate.
Scopul principal a fost sa o ducem pe Daria la Disnayland unde am petrecut o zi intreaga si nu ne-am plictisit deloc nici macar noi cei mari. Cele peste 12 ore parca nici nu stim cum au trecut.
Apoi in ziua urmatoare am vizitat si parcul de distractii Asterix cu mai putina aglomeratie si cu ceva senzatii mai tari, in special pentru adulti. In ambele parcuri se ajunge cu trenul sau autobuzul, fiind situate in afara Parisului (20-30km).
In Paris am stat la un mic hotel pe Avenue de Clichy (arond.XVIII) dar prin oras am circulat deopotriva pe jos, cunoscand astfel mai bine orasul, dar si cu reteaua foarte bine pusa la punct de metrouri si trenuri RER.
Orasul respira peste tot istorie si tot ce vezi este intr-o armonie arhitecturala specifica secolului trecut. Pietele si spatiile largi alterneaza cu stradutele inguste pline de cafenele si magazine chic.
Nimic nu contrasteaza brutal, modernul se imbina perfect cu clasicul si nimic nu pare sa deranjeze ochiul flamand al turistului, poate doar mica dictatura a gunoaielor instaurata pe unele strazi mai laturalnice, dar asta se datoreaza probabil populatiei straine deja foarte multicolore cu obiceiuri de import nu foarte civilizate.
Principale obiective pe langa care am trecut si din care unele meritau vazute mai in detaliu au fost: Turnul Eiffel, Arcul de Triumf, Bulevardul Champs-Elysees, Place de la Concorde, Jardin des Tuilleries, Muzeul Louvre, Cartierul Latin, Catedrala Notre-Dame, Galeriile LaFayette, Moulin Rouge, Cimitirul Montmartre etc.
Totul a fost minunat dar ca intr-un vis, din care te trezesti la un moment dat si iti doresti sa nu se fi terminat asa repede.
Cam asa se intampla cand privesti prin ochi de copil, dar poate vom reveni candva sa ne bucuram si ca adulti de farmecele Parisului.
Imagini din acest periplu puteti vedea vizitand albumul dedicat.

No comments: