Sunday, October 28, 2007

Sfaturi pt.un bivuac "mai bun"

In legatura cu ultima noastra aventura din Piatra Craiului, cand am innoptat in mod neprevazut la refugiul de sub vf.Ascutit (2150m), si apoi citind un articol in revista Climbing (nr.260), am compilat o serie de sfaturi pentru usurarea unui bivuac fie el in perete sau chiar in camp deschis ori padure. O definitie in engleza a termenului bivuac gasiti aici.

  1. Folositi imbracaminte din material sintetic polipropilena/polar si nu din bumbac caci mentine caldura chiar si uda. Deasemenea sa aveti o haina de ploaie si o palarie/caciula. Caldura se pierde in proportie de peste 70% prin cap.
  2. Sa aveti permanent in rucsac o frontala/lanterna cu un set de baterii bune de schimb si deasemenea sunt utile niste chibrituri uscate sau o bricheta.
  3. Puneti in rucsac o folie de supravietuire, este f.buna atunci cand tb. mentinuta caldura corpului.
  4. Timpul va trece mai usor daca vorbiti (chiar singur) sau jucati diverse jocuri etc. Eventual faceti un plan si incercati sa-l respectati. Poate fi util sa aveti un pix si o foaie cu integrame/rebus.
  5. Incercati sa va faceti din timp o rezerva de apa/lichid de baut si nu o consumati prea repede ci incercati s-o impartiti astfel incat sa ajunga pe toata perioada bivuacului. E util sa aveti un mic tubusor din plastic cu care puteti bea apa din fisuri sau scobituri in stanca mai greu accesibile.
  6. Protejati-va de vant; aflati din ce directie bate si improvizati un paravan (eventual cu ajutorul foliei).
  7. Pentru mentinerea/conservarea mai buna a caldurii intre 2 persoane se foloseste pozitia "piept la spate" si va impachetati bine cu folia de supravietuire. Pentru a nu se pierde caldura in pamant asezati-va pe corzi, frunze uscate, crengi de conifere, sau orice va poate conferi o oarecare izolare.
  8. E util sa aveti cateva bucati de cordelina si niste banda adeziva, cu care se pot improviza mai usor rapeluri pentru o retragere fortata. Cu banda adeziva se pot lega clapetele de la carabiniere simple transformandu-le in inele de rapel.

Orice ar fi trebuie sa fiti optimisti caci veti supravietui, altii au trecut prin chestii mult mai grele/grave...
Oricum daca puteti evita bivuacurile neprevazute evitati-le! Bafta maxima.

No comments: